Workshops conserveren groente

Workshop wecken en zoetzuur maken

Wecken is een conserveringsmethode waarbij groentes worden gekookt en vervolgens vacuüm in potten worden bewaard. Daarna is de groente nog jarenlang houdbaar.

Tijdens een workshop wordt uitgelegd wat de principes van wecken zijn. Vervolgens ga je als deelnemer zelf aan de slag. Aan het eind kun je je eigen geweckte groente meenemen.

Zilveruitjes en augurkjes zijn tegenwoordig het standaard zoetzuur. Maar er kan nog veel meer. Want ook met courgettes, paprika’s, wortels en andere soorten groente kun je zoetzuur maken. In een workshop proef je diverse soorten zoetzuur en kun je je daardoor laten inspireren om je eigen zoetzuur te maken.

Data en aanmelden

Workshop chutneys maken

Chutneys komen oorspronkelijk uit de Indiase keuken en zijn daar ontstaan als conserveringsmethode. Het is een gemakkelijke manier om allerlei restjes groente en fruit te conserveren. Chutneys maken is een kookproces, waardoor er door de combinatie van allerlei ingrediënten nieuwe smaken ontstaan. In een workshop krijg je als deelnemer uitleg over de principes van chutneys en ga je vervolgens aan het werk om je eigen chutney samen te stellen. Aan het eind ga je met een heerlijke pot chutney naar huis.

Data en aanmelden

Workshop fermenteren

Fermenteren is een gistingsproces dat vaak verrassende smaken oplevert. Als deelnemer
krijg je informatie over het proces van fermenteren. Daarna zijn er diverse soorten
gefermenteerde groente om te proeven zodat iedereen een indruk krijgt van wat er allemaal
mogelijk is. Daarna kies je zelf je groente en kruiden en ga je aan de slag.

Data en aanmelden

Workshop conserveren fruit

Fruit kan eveneens op verschillende manieren worden geconserveerd. Pasteuriseren is een vorm van wecken. Veel soorten fruit kunnen hiermee als hele vrucht worden geconserveerd. Sommige soorten zijn geschikter om tot moes te koken en te verwerken in gelei of als siroop. Vaak kunnen vruchten ook op alcohol worden gezet of worden gekonfijt.

In één workshop komen meerdere methodes aan de orde. Aan het eind ervan weet je welke methodes geschikt zijn voor welke soorten fruit. Iedereen gaat met zijn zelf geconserveerde product naar huis.


 

Data en aanmeldenData en aanmeldenData en aanmeldenDATA EN AANMELDEN