Eigen voedselvoorziening als gezonde traditie

Moestuin en voorraad brengen duurzaamheid en erfgoed samen: gezond, onbespoten voedsel verbouwen en daarmee onderdeel van een eeuwenlange traditie om in je eigen behoefte aan voedsel te voorzien.

Historische moestuin als inspiratiebron

Al in de Middeleeuwen waren er moestuinen in Nederland, maar dan vaak als onderdeel van een klooster. Vanaf het midden van de 17e eeuw, toen de Tachtigjarige Oorlog voorbij was en daarmee de veiligheid toenam, legden veel kasteelheren buiten de muren van het kasteel moestuinen en boomgaarden aan.

In die tijd was een moestuin met inheemse maar ook exotische gewassen om mee te pronken. De moestuinen lagen dan ook dicht bij het kasteel en in het zicht. Gasten kregen vaak een rondleiding om alle bijzondere groente- en fruitsoorten te laten zien. Een moestuin is dus iets om trots op te zijn!

Zelfvoorzienend zijn

In landelijke gebieden was het vroeger vanzelfsprekend om zelfvoorzienend te zijn: in voorjaar, zomer en herfst oogsten uit eigen tuin en in het najaar je eigen voorraad maken, zodat je ook in de winter van eigen tuin kon eten. Zelfvoorzienend kan ook nu, alleen dat kost veel tijd en moeite. Het gevoel om helemaal autonoom te zijn geeft echter zo veel voldoening, dat het de inspanningen meer dan waard is. Zelfvoorzienend zijn is dan ook de ultieme uitdaging! 
 

Onze cursussen & workshops