Eigen voedselvoorziening

Eigen moestuin eigen voorraad vindt het belangrijk om mensen weer in aanraking te brengen met hun eigen voedselvoorziening. Vroeger verbouwde iedereen zijn eigen groente en fruit. Dat was per definitie gezond. Dat willen wij mensen weer ‘teruggeven’.

Vanaf het midden van de 20ste eeuw werd het als vooruitgang beschouwd om goedkope groente in de winkel te kopen, maar nu is duidelijk dat die groente door allerlei oorzaken vaak niet gezond is. Bovendien hebben we ons afhankelijk gemaakt van het aanbod in winkels: als daar geen levensmiddelen meer zouden zijn, dan weten we niet meer hoe we ze zelf moeten verbouwen.

Eigen moestuin eigen voorraad wil daar verandering in brengen. Door de laagdrempeligheid van kleine moestuinen en simpele conserveermethodes wordt het juist leuk om te tuinieren en te conserveren. Dat brengt een beweging op gang die moestuin, boomgaard en conserveren weer vanzelfsprekend maken. Die vanzelfsprekendheid heeft een blijvend positief effect op de gezondheid van mensen!

Tegenhanger

Wij willen ook tegenhanger zijn van een maatschappij die vooral gaat over gemak, consumeren en amuseren. Tégen verspilling en vóór korte ketens, met een eigen moestuin als kortst mogelijke keten.

Voedsel is essentieel voor ieder levend wezen. Zelf opnieuw de regie nemen over je voedsel door de basisprincipes daarvan te leren, zorgt voor contact met aarde, groei en gezonde voeding. Door je inspanningen zie je eigen groente en fruit groeien en kun je uiteindelijk gaan oogsten. Van slakroppen en worteltjes in de zomer, appels en peren in de herfst, tot prei en boerenkool in de winter. Dat laat je de eenvoud èn kwaliteit ervaren van natuurlijke producten die met de wisseling van de seizoenen veranderen. Ook voorraad heeft de kwaliteit van verse producten en de eenvoud van de natuur, waarin dieren hun voedsel voor de winter ingraven.

Onze cursussen & workshops